Obstakels

Woord vooraf.
De obstakels hieronder zijn genummerd in volgorde dat ik ze tegen kwam. Dit is niet de volgorde waarin ze aan de orde komen in het gehele proces. Dit wordt veroorzaakt doordat ik nogal eens overnieuw begin, en dan zaken op een andere manier aanpak.

1. Kan geen systemen toevoegen aan domein

Het eerste obstakel kwam ik tegen toen ik systemen aan het domein wilde toevoegen. Er werd wel om credentials gevraagd, maar vervolgens kreeg ik de melding dat het domein niet gevonden kon worden. Dit bleek een DNS probleem te zijn. Ik heb een router met 3 interne subnetten. Voor elk subnet is een DHCP server actief op de router zelf. Deze verwijzen naar mijn internet modem als eerste DNS server, en naar een internet server (8.8.8.8 van Google) als tweede. Hierdoor werd het domein niet gevonden. Nadat ik de net aangemaakt domain controller als eerste DNS server instelde in de DHCP server voor dat subnet, en mijn internet modem als tweede, was de eerste hobbel genomen.

2. Kan niet inloggen met CTRL+ALT+DEL

Toen ik begon met het opzetten van een Windows 2016 domein in augustus 2019, gebruikte ik voor de eerste Domain Controller een fysieke computer. In december haalde ik mijn VMware Certified Professional certificaat, en wilde ik meer doen met VMware. Ik heb toen een oude laptop gebruikt als VMware Host. Ik liep er echter al snel tegen aan dat het invoeren van CTRL+ALT+DEL niet altijd werkt. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat dit inderdaad problemen kan geven als je gebruikt maakt van bijvoorbeeld Google Chrome en Mozilla Firefox (VMware beheer je met behulp van een web browser). Aangezien ik voornamelijk met Linux en Mozilla Firefox werk is dit voor mij een probleem (uitdaging). Bij het installeren van een Windows Server hoef je de eerste keer geen CTRL+ALT+DEL te gebruiken omdat het wachtwoord dan nog ingesteld moet worden. Zodra je de server echter opnieuw opstart moet je dat wel doen. Daarom zorg ik eerst dat Remote Desktop op de server is ingeschakeld. Daarna pas wijzig ik de naam, omdat dit vereist dat de computer opnieuw wordt opgestart. Als Remote Desktop op de server is ingeschakeld kan ik verder alles via Remote Desktop vanaf mij Linux systeem doen, en heb ik de browser niet meer nodig om in te loggen op de virtuele computers.